sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Lumisesta railosta takaisin elämään..

13/12-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Eilen illalla tuumasin että jospa huomenna ajelen  Alahärmään käväisen syntymäkodissani ,sekä  Lapuan joen  rannalla joka on 300 metrin päässä kototalostani.
Ajatttelin  käydä sillä kohtaa jokea, jossa pelastin veljeni Paavon  hukkumasta railoon, kun laskettelimme lumista joentörmää alas joen jäälle.
Ja niin sitten teinkin.
Muistan kuin  eilen sen päivän josta meinasi tulla  trageria meidän  sukuun. Meillä  oli sellaaset paffinpalat jonka päällä istuimme ja sitten laskettelimme lujaa vauhtia joen jäälle. Kummallakin oli oma  liukuri  ja  laskin melkein veljeni perässä .Hetken etsin katseellani häntä  mutta ei poikaa näkynyt   kun samassa alkoi kuulua vaimeaa huutoa sekä kiljuntaa jostakin kuin maan alta.
Aivan edessäni oli luminen aukko , jossa liplatti vesi ja se huuto kuului suoraan sieltä suunnalta............railosta joen rannalla...
Kurkistin sinne katsomaan  ja näin  veljestäni enää kunnolla  kiharaisen  pään ja sekin oli koko ajan valumassa alas syvemmälle railoon. Muistan miten tartuin toisella kädelläni  jään   reunasta kiinni ja toisellä kädelläni  otin Paavon tukasta kiinni ja  vedin niin lujaa kun pystyin...
Kyllä veljeni  kirkui kovaa ja jälkeenpäin sanoi että sen takia  kun  otti kipiää.....tukkaan.
Auuts.
Kovaa vauhtia  kiiruhdimme kotiamme kohden ja koska  oli pakkanen, niin veljeni läpimärät  vaatteet jäätyivät  tönköiksi  ja oli se kuulemma näky....sanoi sisaremme  Raili kun meidän näki, taikka erityisesti  Paavon laahustavan sahapukin lailla tupaa kohden.
Minä taisin olla siinä   just  ja  just  alta kuusi ja Paavo neljän nurkilla.
Lähellä ...kävi.... kuolon viikate..
Sanoisin...


Ekku Mattila.