sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Maamoottori...lenkkihousun pulttu ja mä.

19/7-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kävin eilen maamoottorimuseossa  Vaasassa  ja muistin oman "hienon" kokemukseni   19  vuotta sitten.
Ostin Olympia  maamoottorin Jalasjärveltä  viidelläkympillä ja sain samaan kauppaan 20 litraa  petroolia...Je heti sitä kotona kokeilemaan.
Se oli tuolla pihalla, noin 10 metrin päässä ulkorakennuksesta. Petroolia tankkiin, vettä jäähdyttäjäsammioon  ja vähäsen pensaa ryypyksi.Heti kun se meinas lähteä käyntiin , niin salamana pensahana kiinni ja siitä se lähti puksuttamaan....pums..pumps...pumps..pums....puf..puuuf..puuuf....pumst...köh..höh..
Köh..köh..
Sen  koneen vauhtipyörässä oli se vipu jolla se saadaan ns vauhtiin ja siinä oli sellainen rautaanen kahva.....noin 10 senttinen ja se  oli tarkoitus livahtaa heti  piiloon siihen vauhtipyörään kun se lähti  käymään....ettei  sormet katkeisi...
Mutta se peijakas oli ruostunu niinku auki ja  pyöri sen vauhtipyörän mukana...
Fiuh...viuh...
Siinä seistä kököttelin innoissani sen maamoottorin vierellä , enkä huomannu sitä rautaasta  käynnistysvipua...!!??!!..
Fiuuuuh.....
Onneksi mulla ei ollu ylläni vankkaa haalaria. Jos sellainen olisi ollu mun päälläni, niin kanttuvei olisi kenties tullu mulle....Verkkarihousut antoivat sillai äkkiä periksi ja repesi kerralla pultusta. Kuitenkin lensin pitkin pituuttani ja vaikeusaste oli  ainakin 3,9 kertoimella 2.
Tumps.
Lisäksi  se hökötys  jatkoi puksuttamistaan ja senverran se tärisi että eteenpäin meni pikkuhiljaa.Kun se pääsi siihen ulkorakennuksen seinään kiinni, niin siinä se puksutteli ainakin 5 minuuttia ,ennenkuin sain sen petroolihanan kiinni.
Jaa.....ettäkö mitä sitten tein?
Soitin Jepualaaselle  Ylimäen Okelle , sanoin hinnan ja 2 tunnin päästä maamoottori meni toiseen taloon.
Huh......

19/7-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.