maanantai 22. kesäkuuta 2015

"Hitkokin" ovat hullut linnut.......täh?

22/6-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


"Hitkokin linnut"...


Olen lenkkeillyt  eri keleissä , niin talvella kuin kesälläkin. Suunnilleen  40 vuotta sitten  huomasin miten linnut , varikset/harakat  olivat alkaneet syödä maanteillä littaantuneiden  lintujen jäänteitä..........Sitä ennen en ollut havainnut sellaista  "korppikotkien" toimintaa. Esin Hesassa asuessani 1967-1982 ja paljon siihen aikaan  ajelin autollani Hesan sekä Härmän  väliä  ,en raadonsyöntitapahtumia havainnoinut.
Viimeiset  15 vuotta  on linnut muuttaneet tapojaan radikaalisti.
Melkein heti kun joku eläin jää auton alle, niin samassa  ovat varikset/harakat  raadon kimpussa. Yksi syy sellaiseen käyttäytymiseen saattaa olla talojen ns tunkioiden puuttuminen.EnnenWanhaan tunkioille heitettiin niin vanhat ruuat, kuin oikeastaan kaikki jätteet jota talosta  syntyi. Tunkio oli lintujen ruokapaikka ja nykyisin se on maantie ja niillä viruvat kuolleet eläimet.
Näin uskon vahvasti......juu.(Taas taitaa tohtorinväitöskirjaa   pukata?)
Sitten menen "hulluihin"  lintuihin.
3 vuotta sitten meillä oli  pöpi pääskynen.  Se varoitteli kimakalla äänellään heti kun jotakin liikettä näki. Jos astui ulos pihalle niin  heti paikalla pääskynen alkoi kierrellä pään päällä. Se teki silla lailla jokaisen ihmisen  nähdessään ja voisin sanoa että se hullu pääskynen melkein  pilasi  minulta  sen kesän.....niin kovaa se kirskui.....Yleensä pääskynen varoittaa sillä tavalla nähdessään kissan....mutta en koskaan ihmisen kohdalla.
Noh....Viimekesänä  se saat...hullu pääskynen tuli jälleen tänne samaan paikkaan...siis meille ja sama juttu alkoi.....voisi sanoa, että entistä hanakammin se varoitteli  ihmisen  nähdessään....melkein jo suunnittelin jotakin sen linnun pään menoksi , mutta en sittenkään kehdannut. Luulisin ja olen melko varma että lintu on sama kuin 3 vuotta sitten......taikka sitten on muitakin hulluja pääskyjä..
Vai.
Nytkin  (samako??) lintu on tämän kesän aikana kiljunut ja varoitushuutoja  nokastaan päästellyt....ja mukamas pesääkin on koettanut rakentaa..Viimekesän tapaan se ei osaa  sitä tehdä  ,vaan se jää sellaiseksi  möykyksi. Samoin sillä ei ole morsianta....taikka sulhasta..sillä yksin se lentelee...ja kiljuu niinmaanpers...leesti.
Taitaa olla tuhkamuna  koko lintu.
Häh?
Toinen noh........Kuovi...!!.....Yleensä  kuovi  kiljuu sekä varoittelee jos  pesimisaikana joku lähestyy pesää , taikka silloin jos ja kun linnulla  on poikasia. Eiksjuu?..mutta ei nyt....Sakramentto....!! Teen joka aamu sellaisen 10 km juoksulenkin ja yksi (taas hullu?) Kuovi  ilmestyy jostakin  ja alkaa heti jumalattoman varoituskiljunnan.Ihan korvia särkee. Se lentelee muidenkin kun minun  ympärillä, noin   20  metrin korkeudessa ja seuraa liikkujaa koko ajan. Noin 2 km  säteellä.
Eilen huomasin yhden jännän asian.....
Kuovi ei tykkää  Adidaksen  punamustasta väristä.! Silloin kun minulla on sellainen takki päälläni lintu tulee hulluksi ja kun on muun värinen , niin se  ei kukahda oikeastaan lainkaan. Onkohan joku Italian poika Kuoveja  ampua mätkytellyt.....niiden muuttomatkalla ja sellainen  tragedia on jäänyt lintujen kollegtiiviseen muistiin..?  Sanokaas te...
Näin puolileikilläni sanottuna.
Jee.

22/6-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.