tiistai 21. huhtikuuta 2015

"Pentti pääsi kotiin".

21/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Ajoin eilen Tampereen ohitse , matkalla Hesaan ja mieleeni putkahti Koivusaaren Pentti. Tunsin miehen  vuodesta  1981-1988 jolloin hän kuoli verisyöpään.
Kuoli.
Samalta alueelta ,Sydänmaalta  menehtyi  erilaisiin  syöpäsairauksiin noin  kymmenkunta henkilöä ja syynä oli tietysti  Tsernobil....venäläinen atomivoimala joka  räjähti 1986 Huhtikuussa. Kukaan ei tiedä kuinka monta kymmentätuhatta kuoli pelkästään meillä Suomessa , puhumattakaan koko maailmaa katsottuna...
Miljoonia ehkä.
Huhtikuussa 1988  Pentti joutui sairaalaan  ja siellä todettiin hänellä olevan verisyöpä. Se oli päässyt niin pahaksi ettei  mitään  enää voitu  tehdä   ja niinpä Pentti vietiin Tyksiin...Tampereelle...ja minä häntä katsomaan noin viikon kuluttua siitä.
Poislähtiessäni lupasin tulla uudelleen noin viikon päästä ja kun se aika kului, niin soitin Tyksiin ja kysyin ,että miten Pentti voi.
"Hän on päässyt kotiin"  vastasi Tyksin keskus ja minäpoika siitä kovastikin ilostuin. Heti  hyppäsin autooni ja suoraa päätä Alavuden Sydänmaata kohden , Pentin taloon ja  jo eteisessä kovalla äänellä  huutelin...."Missäs mies luuraa..?...todella kiva kun oot terve...mikäs kovan miehen  nitistää..kova äijjä oot....".....ja  astuin pirttiin.
"Päivää" sanoin....mukavaa kun  isäntä pääsi kotiin."..sanoin talon emännälle...."sisukas mies Pentti on" ..jatkoin....todella kiva juttu...isäntä on päässyt kotiin...kesäkin tulossa ja kaikki...".....mis?"..
"Tuota."...sanoi talon emäntä.......ei Pentti kotiin päässyt....vaikka niinkin voi sanoa....hän kuoli eilen illalla Tampereen tyksissä...nyt hän on taivaan kodissa ".
Taivaan kodissa.
Pentti ... R.I.P.

21/4-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.