perjantai 27. maaliskuuta 2015

Saarijärven Likoperän 5 kummitusta.Pöö.

27/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Vuonna 1982  kun asuin 3 kuukautta Saarijärven  Mahlaperäs , tuumasin että mitäpäs jos etsisin toisen vuokra-talon...koska siinä missä asuin kummitteli niin maan perusteellisesti....
Pöö.....ja puhelin käteen...
Ring..ring...
Soittelin muutamaan paikkaan ja koska yksi kohde oli   Likoperässä ,siinä noin 8 km päässä , niin eikun taloa katsomaan..
Tupa oli punainen , kaksi ulkoratia , sekä aitta ja  punaista punamultamaalia ei oltu säästelty. Vuonna 1910 rakennettu ,sanoi  omistaja , kesällä hienossa paikassa ja talvellakin käy, kun  auraan tien tänne  ja vuokraa ei oo.....jos tuutta kaikki kesällä heinätöihin ja talvella sillai pikkuisen tukin ajoon , niin ollaan tasoissa....."vai mitä tuumaat "..kysyi   talon omistaja.
Ja katteli sillai  tutkivasti meitin päälle.
"ahaa vastasin ...tuvan keittiössä....noh  ei se kait haittaa tee...sillä minä tykkään niinku heinähommista ja olen ollut myöskin mettähommis pienenä...mutta veressä  se kuiteskin on ....meinaan mettätyökkin ............tuataa....jospa lisää kyselisin...jos sopii..??"
Ja sopiihan se....ja  tuvan omistaja kertoi ,että ulkorati on täynnä pätkittyjä takka/hellapuita ja niitä saatte käyttää niin paljon kun tarvetta on , paitti siihen aittaan ei saa mennä ,seon lukus ja ei tavallaan kuulu tähän paikkaan ollenkaan."...aitta on lukus. Sinne ei saa mennä.
Ei saa.
Siinä minä kuuntelin  ja "vähän" ihmettelin   tuvan hellan vieressä seisovia pieniä muksuja. Niitä oli 5 ja  sellaisesta yksvuotiaasta  ylöspäin , noin  kuusikäiseen saakka ja niillä jokaisella oli todella harmaan/vaaleat kasvot sekä mustat renkaan silmiensä ympärillä ja laihoja kun  lipputangot sanoisin.....ja jokainen ainakin nyt arvaa että kummajaasiahan ne oli ja minä ne näin omin silmin. Ne seistää nökötti pituusjärjestykses, pienin  vasemmalla ja suurin oikealla.
Noli todella surkean oloisia.....yllään sellaiset yöpaidan tyyliset harmaat mekot...
Ja paljain jaloin...Suurissa silmissä tyhjä katse.
"Jaahas  sanoin....jospa vielä sillai tuumailen....soittelen piakkoin ja näkemiin vaan ja niin lähdin siitä talosta ja ajoin suoraa päätä  yhteen  maataloon , josta me oltiin ostettu maitoa ja tuvan isännältä kyselemään....................taikka utelemaan...
Ja näin kuulin...:
"Äläkää   perskelees menkö siihen taloon asumaan"  sanoi miäs  ja jatkoi..." jos jossakin kummittelee niin juuri siinäpaikassa...se talo on vanhan jo puretun tuvan kivijalan päällä ,jossa nälkävuosien aikana 1860  luvulla asui  7 henkinen perhe ja niiden 5 muksua kuoli  nälkään ja se punainen aitta joka on lukussa , niinse oli  rumishuoneena montakymmentä vuotta ja siiinä kummittelee......ja  jos olisit tehnyt sen   työvuokrasopimuksen , niin olisitte joutuneet olemaan  melkein orjatyössä koko ajan  ja  sanon ,että älkää missään tapauksessa   muuttako siihen taloon....älkää muuttako"..
Älkää.."
On siis  melkein turhaa kirjoittaa tähän blogiini ,ettemme muuttaneet ....ja niin se jäi tyhjilleen ja ainakin 6 vuotta sitten ,kun ajoin sen ohitte , se oli  autio sekä hiljaanen.
Oli.

27/3-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.