keskiviikko 4. helmikuuta 2015

AIV-tornista...Aron kiusaajakouluun...tumshs....

4/2-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tulin hetki sitten räjäytystöistä....(mitä??)....hele..ttiä??..  ja samalla muistin Kauhajoella olevan Aron koulun tilanteen.
Aika moni tietää että  usean muun luvan lisäksi minulla on myöskin laturin paperit.....
On.
Ekakerran sain luvan hajottaa  kallioita vuonna 1964 kun olin 18 täyttänyt ja isäni joka oli laturi ammatiltaan järjesti  minut Lapuan ammattikoulussa iltakurssina  järjestettyyn laturin  oppiin.
Kun armeijassa sain..."vahingossa" lisää alan "koulutusta" ...........juu..juu...köh...
Köh.
Nykyaikana pitää olla saatanallisen paljon erilaista lupaa ja  lisää lupaa ja sitten yhä enemmän lupia , jos aiot vaikka vanhan  AIV-tornin purkaa. Jos otat  ns....."paremman" laturin  työ maksaa suunnilleen  2500 euroa...siis yhden  AIV -tornin hajottamiseen. On se aikamoista  ryöstöä....ja sillai.....noh....minä  tein  ilmaiseksi sen tornin purkamisen....ja "sattumalta"  minulle on jäänyt purkamiseen tarvittavia...aineita....juupajuu.....köh.
Köh.
..,..ai...niin...ei "niitä" kotosalla saa pitää...ei ei ja ei...
Ei  saa.
Jos  aiotte purkaa vaikka  AIV-tornin..niin muistakaa ainakin nämä tärkeimmät asijat....
:Jos tornin paksuus on juuresta vaikka  30 senttiä ja huipulta sellaiset 10 senttiä, niin tärkeätä on niiden tynyreikien  paikat. Lisäksi tornissa on betonirautaa aika tavalla ja sen takia niitä porausreikiä pitää tulla saat..nen määrä.  Näin:
Jokaiselle 50 senttiselle matkalle  reikä ja suunnilleen  tornin paksuuden puoleen väliin.(Muistakaa..puoliväliin vaan. Jos reiät menevät läpi..niin ei juttu toimi..pärskäyttää vaan)....Ylös saakka. Jokos hokassitte että reikiä tulee todella paljon , mutta jos ne teet  huolella, niin takaan että torni romahtaa.
Tynymiittiä  tornin puoleen väliin ..reikää kohden...noin  30 grammaa  rööri ja ylös mennessä 20 grammaa.
Vanha tapa olisi ollut...aikatulilankaa...mutta nykyisin sen korvaa  ns räjähtävä tulilanka. Langan pää jokaiseen tynyyn..mieluiten työntäen pötkäleen sisälle  ja silloin homma hoituu.  Räjähtävässä langassa on heksogeenia..joka on noin  50 kertaa tavallista tynämiittiä ärjympää  ja se  posausuttaa  mukavasti nallin ja tämä präjäyttää tynyn... ..ja AIV-torni saa kyytiä..PUM. (Tikkaselle terveisiä...."pummi ampui pummeja ampumaradalla ").....Vaasaan..)
Heh.
Räjähtävä lanka  toimii kunhan kiinnität sen juureen esim teipillä räjäytysnallin ja kun nalli  räjähtää se räjäyttää nalliin kiinnitetyn tynymiitin.  Räjähtävän tulilangan räjähdenopeus  on periaatteessa suunnilleen 8 km sekunnissa...siis kovaa  tavaraa sanoisin.Se tarkoittaa sitä ,että jos olet  kiinnittänyt räjähtävään tulilankaan   esim jokaiselle sadalle metrille vaikka 100 kiloa tynyä...ja  jos olisi periaatteessa käytettävissä se 8 kilometrinen  yhtämittainen lanka...niin jopa ..jopa...!! Sytyttimenä joko tavallinen aikatulinka taikka  esim pienehkö auton akku.Jos ei ole muuta käytettävissä.
Juu.
Ainiin....kaikkein tärkein  tynyhommissa on se täkkääminen...se täkkääminen.!!
Täkkääminen ..!
 Reikä jossa   räjähde on....pitää peittää  ja hyvin. Laita sinne vaikka hiekkaa...se on parasta...ja tumppaa tiukasti. Senjälkeen peitä latauksesi vaikka kumimatoilla ja jos ei ole sellaisia , niin muutamakymmen autonrengasta ilman vanteita tietty....Myös vedellä täytettyjä  muoviastioita voit käyttää , taikka  vettä pitäviä säkkejä. Nämä viimeksimainitut saattavat liikaa liata työpaikkasi..mutta tärkeintä on ettei kivet lentele pitkin taivasta.Viuuuuh..ja kalliiksi   tuli....räts.
Jos olet laittanut juuri  oikean määrä  tynyä ja jos olet hyvin  AIV-tornisi peittänyt  kumimatoilla , niin henkilö joka esim seisoskelee tornista esim 150 metrin päässä...ei kuule muuta kuin sellaisen matalan tumpsauksen.......tumpshsh...
Tottakait maa saattaa hiukan vavahtaa.
Niin....sitten siihen  Aron kouluun....noin viikko sitten koulun purkaaminen aloitettiin ja se on hyvä se. Nimittäin Aron koulussa  tapahtui tavatonta koulukiusaamista ja suurinpana syyllisenä koulun rehtori...O. Viitala. Esim meidän lapsistamme   kaksi  kärsi tavattomasti kiusaamisista  ja sen takia heidän koulunkäyntinsä  hankaloitui . Aron koulun entinen oppilas hirtti itsensä noin  9 vuotta sitten ja jälkeensä jättäneestä paperista ilmeni syyn olleen juuri kiusaamisen.
Rehtori O. Viitala  oli ja on   SS-tyylinen diktaattori....
Isäni sekä hänen 2 veljeään  tekivät Aron koulun vanhaan osaan kivijalat  ,sekä kellarikerrokset. Vuonna 1933...muistaakseni. Miten mielelläni olisin nyt  mukana "purkamassa" Aron  kiusaajakoulua..!!
Minulla olisi ollut siihen työhön tarvittavaa kokemusta....juu.
Noniin....
Ei muuta tälläkertaa.

4/2-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.