lauantai 24. tammikuuta 2015

Möttösen susista....Isoonkyrööön..

24/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Kokkolasta takaisin  tullessani koukkasin Oksakoskella , joka on lähellä Perhoa ja tämä taas aika lähellä Möttöstä....meinaan Perhon lähellä....juu.
Yksi vuosi..en nyt millään muista (heh )....erään talon pihapiirin lähettyvillä liikuskeli susipari.....ja ensin katosi kissit, sitten koirat ja silleen. Vaikka talon isäntä valitti muutaman kerran  kuntaan ,että pitäisi saada suden kaatolupa ....ei se mitään auttanut.
Kouluauto tuli talon tien päähän , noin  500 metrin päähän ja siitä 2  koululasta otettiin kyytiin......kunnes......
.......yhtenä aamuna lapsia seurasi tien reunalla, metsässä  susi ja selvästi sillä oli aikomuksena saada hyvä aamupala lapsista...taikka ainakin toisesta heistä.
Kun isäntä siitä kuuli.....mettä raikui...#"!!"#¤"!!¤#"!"!"!??#"&%%%¤¤¤#"!"!...k-sanoista...keles vielä kaupan päälle....
Ja.....lähti mettälle..niinku...sillai....tietyssä mielessä...haki tutusta sikalasta possuvainaan ja se mettän reunaan..sillai.haisemaan....Sen ajan kouluauto haki lapset suoraan pihapiiristä..varmuuden vuoksi...Juu.
Kuulemma kolmantena  yönä joku saattoi kuulla alueelta kovan  308: sin paukahduksen....ja toisenkin...
Pumm..pum...
Eikä enää susparia ennee näkynynnä....kuuleman mukaan.
Siis  mitä opimme tästä..niinku??  Ainakin sen, että jokaikinen  perheen pää olisi tehnyt samalla tavalla....suojellut lapsiaan  ...takuulla.
Ahaa....Jalasjärvellä..asuessamme....1986 meitin  karhukoira alkoi pitämään jumalatonta haukku/kiljuntaa ja melkein osoitteli tassullaan jokirantaa kohden.....kun hain kiikarin...niin siellähän susi mennä jolkotteli juonen näköisenä....ja soitin tutulle mettämiehelle, joka asui suden menosuuntaan nähden noin kilometrin päässä.
Noin  viiden minuutin päästä sieltä suunnasta kuului.......Pum!...
Vuonna 1864 melkein samalta alueelta susi nappasi 4 vuotiaan lapsen . Äiti oli laittamassa savusaunaa lämpiämään  ja lapsi piti palavaa pärettä kädessään  , kun kuului rapinaa sekä humahdus. Äitin rientäessä pihalle hän näki miten palava päre erkani hyppelehtien metsänreunaa kohden. Lapsi piti  edelleenkin valontuojasta kiinni.......ja etsijät löysivät  lapsen puoleksi syödyn ruumiin  kilometrin päästä talosta.
Tiedä vaikka se.....Jalasjärven susi olisi ollut kaukaasta sukua...sille lapsen tappaneelle surelle...? köh..
Juu.
Nyt menen Isokyröölääseen kauppaan...taikka  en mene....kuka tietää..
Jup.

24/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.