sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Akseli Callen Callela ja minä itte...pahus...

11/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Huomenta. Taikka päivähän nyt on.

Eilen olin (taas)  sillä päällä ,että tuumailin , jospa ajelen vaikka Kekkilään , joka   on Saarijärven lähellä ja sitten  vaikka  takaisintullessani Muittariin , joka on myös Saarijärven lähettyvillä ja senjälkeen kurvailen  Pylkönmäelle , sekä  hiukan mutkitellen Mahluun ja senkautta Konttimäkeen ja niinpäs sitten teinkin.
Juu. Niin tein.
Viimeksimainitussa paikassa asuskelin vuonna 1982 noin 3 kuukautta ja silleen.
Vaikka tästä  samasta aiheesta olenkin jo kirjoitellut ainakin kerran , niin  toistan sen  uudelleen...sillä kysymyksessä on  melkoisen jännä juttu....
Jännä juttu. On.
Noin viikon kuluttua vuokratalossamme asuessani huomasin talon vintissä ison kasan vanhoja aikakausilehtiä...niin Seuraa...Apua...Nyyrikkiä...ja vaikka mitä ja niitä oli yhden huoneen lattialla ainakin puolen metriä iso kasa. Seinästä seinään sanoisin.
Noh...niitä sitten penkomaan sekä lukemaan. Viikon/kahden päästä kasan alta paljastui iso taulu...kooltaan noin  metrin/toista levyinen...metrin korkea ja siiinä oli hienot ns raamit. Taulun aihe oli Kalevalasta, sillä itte vakaa vanha Väinämöinen siinä oli  veneestä kurkottelemassa jonkun alastoman naisen  perään .....järvenrannassa....polviin saakka vedessä  (ei Väinämöinen ..vaan se nainen..heh )  ja nainen oli mukamas kauhistuneen näköönen. Väinämöisellä oli ilme sellaaneen....kurillisen......kiärä....joo....
Köh.
Koska taulu oli hieno , niin sen kanniskelin  olohuoneen seinälle ja siinä se olla killutteli ainakin kuukauden verran ja  niinpoispäin. Yhtenä aamuna huomasin että taulu oli silla tavalla laskeutunut lisää alemmaksi  alinta kehystään  ja eikun sitä varovasti ylöspäin nostamaan. Nousihan se ja samalla minun tukkanikin pystyyn.
Sillä...vasta nyt ilmestyi taulun maalaajan nimi esille ja ....arvakkaapas....??.....
Nii-iiin....Taulussa komeili Akseli Callen Callela  1886.....tai olisko se ollut 1881....joka tapauksessa jokainen meistä tuntee taikka tietää kuka oli kyseinen herra.
Ja mulla syrän jyskyttell....jesus....siinähän on arvokas taulu...mitäs ny teen..?...mitäs teen..?..häh..
Mitä?
En tehnyt mitään...sillä sen  talon  vuokranantajan poika oli varastanut meiltä  poltto-öljyä ainakin  500 litrtaa sillä välillä, kun me sinne tultiin asumaan. Tilasin näet viikkoa ennen talon löpötankin täyteen, koska oli vielä talvi ja koska talon lämmitys toimi kyseisellä aineella. Varaspoika teki siinä talonsa lähellä ojatöitä isolla kaivurilla ja kävi vohkimassa tulevasta vuokratalostamme polttoainetta kaivuriinsa.
Ja me  sinne asumaan...ja  muutaman päivän päästä huomasin että löpötankin lukko oli irrotettu, sekä tankista hävinnyt sen 500 litraa  suunnilleen. Vuokraemäntä suuttui niin perske...kun kävin asiasta hänelle valittamassa ja niin suutuin minäkin ja taisin sanoa ,että jos olisit mies....niin pläts....ja akka suuttui siitä lisää ja niined....
Juu.
Tämän episodin takia en tehnyt arvotaululle mitään ,  vaan päivää ennen  kun muutimme sieltä pois työnsin sen samaan lehtikasaan josta se esille tulikin. Sinne meni...ja jäi...vai ??
Vai??
Siis  käpäisin vanhassa tutussa pihapiirissä eilen....Juu.
Entinen talo oli sellainen vanha ja virttynyt..sanoisin...ulkorakennus vähän kallellaan...vanhan navetan katto melkein romahtanut...sekä  tiilikasoja siellä ja täällä .Ilmeisesti vanhoista puretuista rakennuksista.
Noh....tämä uusi oli aivan erilainen. Pellikatto uusittu. Talo täysin remontoitu. Sisältä niinkuin televisiomainoksissa. Taivasantennit katolla. Siisti pihapiiri.Markilla musta jappaanilaanen neliveto , 2 muuta pienempää niinku varalla...iso asuntovaunu valmiina kesää odottamassa  ja mopoja pitkin ulkorakennuksen seinänviertä. Uusia melkein .Ei vanhoja  mankeja.
Niinpä.Pääsin sisälle  koska kyselin (mukamas) että  josko teillä olisi kissin pentua antaa..niinku.Ei ollu.
Jaahas.
Olisko.....??....meinaan....??....että...??.....häh??
Taikka miksi ei...
Jk...elikkä jälkikirjoitus tuloo:   Sen talon vuokraemäntä ,jossa asuimme 1982 , oli sukua eräälle tunnetulle Suomalaiselle taidemaalarisuvulle....ja tänäkin päivä heidän nimeään kantaa eräs  taidemuseo....Hil...d...ennyt enempää jaksa muistaa...köh....Ret...et...köh..
Sinne meni ja jäi....ainakin meiltä....noin miljoona vanhaa markkaa.....
Pihkura....sentään.

11/1-2015.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.