perjantai 12. joulukuuta 2014

Lehtovaarassa hiihdellen....panssarivaunu mielessäin...21-z/43/ip/2/ll/w.

12/12-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Käppäiltyäni parisen päivää Suomussalmella, jossa katsastin vanhoja juoksuhautoja, tuumasin että mitäpäs jos ajelisin esim  suunnilleen Juntusrantaan Murtovaaraan ja niin sitten teinkin.
Raatteen pyhä tie edelleenkin mielessäni kirkaana loistaen.....olin perillä...Lehtovaarassa ja kas..kas...
Siellähän näkyi rajavartioaseman kirkaat valot....Karttimo.....juu.
Puhtaan valkoista lunta 30 senttiä, eikä  loskaa missään.
....kuinkas ollakaan tulvahti mieleeni...1933 luku....ja eräs Suomalainen ansioitunut "soturi"...Pentikäinen...kavaltaja  oli....joka häippäsi ryssän puolelle siihen aikaan....turvaan ,koska oli ns palanut vakoilijatyössään. Ketales oli maksanut eräälle tappajalle...ryssäläiselle...suuren summan rahaa..jolla hankittiin Lapualla olevalta patruunatehtaalta testattuja Suomi koopeen ysimillisiä patruunoita...sekä piirrustukset samaisesta aseesta.
Samassa yhteydessä murhattiin myrkyllä Lapuan patruunatehtaan johtaja  ,sekä hänen kaksi apulaistaan....
Juu.
Kävin aamulla varhain yhdessä talossa.....vanhoja tuttuja tapaamassa....vankkoja Suomisotureita edelleenkin ja arvakkaapas mistä me juteltiin....??...
Olen  kohta  55 vuotta halunnut itselleni vanhan...höökivaunun....ja pikkuhiljaa laittaa sen  ajokuntoon.....tykit sekä kaikki muu tarvittava kalusto mukaanluetteuna. Sellainen on "sattumalta" eräässä ladossa...haa...odottamassa vaikka minua ....toinen juu.
Noh...noin 10 vuoden aikana olemme kauppaa tehneet...hinnasta on jo aikoja sitten sovittu...luvat saisin...koska ....(herra Majuri)....siis kaikki olisi kunnossa ...mutta..
Panssarivaunu...(kuten jokainen tietää) painaa todella  paljon... noin 45 tonnia...niin. Esim junakuljetus maksaisi  jumalattoman paljon...ja ennen sitä raskaan kaluston kuljetus asemalle , sekä tänne markilleni...........pienemmät sillat   pitäisi kiertää....sillä kokonaiskuljetus ylittäisi   59 tonnia...perskeles..
....pah.
Jos ja kun sen  rautaryökäleen tänne saisin järjestettyä.......(ainiin...ilman tykkiä..kö??)...heh...mutta sehän olisi vain sellainen pieni este...kyseisiä piippuja on maailma pullollaan..kunhan vain tietää oikeat paikat.
Ja minäpoika tiedän.
Noniin....tunnin päästä menemme hiihtämään...aika lähelle erästä rajaa..ihan piruuttaan...ja voi olla että "valaisemme" ryssän vartiopisteen voimakkaalla laserilla...sen kantomatka on noin 20 km.Polttaa muuten sanomalehteen reijän kolmessa sekunnissa..
Siis....näkemisiin...

12/12-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.