keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Voltin Mattilan sillalta Morapuukkoon keskellä sydäntä.

26/11-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Ajelin eilen syntymäkotikunnassani Alahärmässä (nyk. Kauhava) ja kävin parissa tutussa paikassa.
Ihailen aina sitä Voltissa olevaa Mattilan siltaa jo senkin  takia , koska koulupoikana minä sekä Kujasen Heino olimme ainoat jotka uskalsivat ajella   sillan kaidetta päästä päähän...polkupyörällä. Sitten kun ikää tuli lisää ja saimme mobedit..(isän sininen Simson)) niin  taas teimme sen. Ainut hankaluus oli se , kun jouduimme ensin nostamaan mobedit sillan kaiteelle ja eikun menoksi vaan.
Heino ajoi omalla  Soliferillaan omaa puolta kaidetta ja minä   Simsonilla  omaani.
Taisi olla muuten viimeinen kerta kun sain isältäni tukkapöllöä.Hän kuuli  mopoajeluistamme kyliltä.
Auts.Autsista...........................
Sitten yhteen paikkaan, jossa on yhä tänäkin päivänä iso kivi.Se on kooltaan noin metrin/toista ja oli jo silloin ennenWanhaankin samassa paikassa. Kahden tien risteyksessä  ja näköjään kivi ei ole tiemestareita millään tavalla haitannut, koska se on saanut jäädä siihen kököttämään.
Nimittäin luokkasotien aikaan...1915 nurkilla eräs isoherra retuutti hiuksista erästä nuorta tyttöä "saunan taakse" .....jossa tytön vanhemmat olivat jo saaneet  menolipun taivaaseen niskalaukauksella. Senverran   ammuttava oli kuitenkin  isoherran mielestä hyvän näköinen ,ettei raaskinutkaan häntä ampua , vaan otti  tämän omiin hoteisiinsa......leikkikaluksi.
Ja myös tyttöä käyttikin.
Noin kuukauden päästä herra isoherra kuitenkin plikkaan kyllääntyi että paiskasi  tämän menemään  .Henki häneltä säästyi mutta tyttö ei ollut enää koskaan henkisesti terves.
Kun luokkasota ajallaan päättyi ja alettiin kaivella ns menneitä , putkahti herra isoherrankin nimi esille.Puhuttiin ja se myöskin voitiin todistaa että hän oli syyllistynyt  useampaan nuoren naisen "pelastukseen"
Ainakin yhden oli ominkäsin tappanut "saunan takana".
Noh.....mennäänpäs vuoteen noin....1919.....muistaakseni...Yhtenä aamun varhaisena tunteina eräs kyläläinen oli viemässä myllyyn jyviä jauhettavaksi , kun havaitsi erään ison kiven vierellä nojaavan miehen. Tätä ensin humalaiseksi luuli ja tarkemmin  katsomaan. Mutta ei......Siinä makasi kuolleena kun kivi  itse herra isoherra......morapuukko keskellä rintaa tököttäen.
Noin samoihin aikoihin lähti samasta kylästä eräs mies suureen Ameriikkaan veittellä kultaa vuolemaan. Taikka lähtikö virkavaltaa pakoon.......??...oli fiksu mies...
Tapasin kyseisen miehen vuonna 1982 Alahärmään muuttaessani. Hän oli tullut takaisin Suomeen viettämään viimeiset vuodet elämästään.Noh..tappohan se taisi olla. Ehkä ruumis syntyi  jonkunlaisen riidan seurauksena ja sitäkautta morapuukkokin löysi  sydämeen.......(niin taisin itse kuulla)....
Tappohan se siinä tapauksessa oli.Sehän vanheni siihen aikaan 20 vuodessa.

Ei murha.

26/11-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.