maanantai 13. lokakuuta 2014

400 kiloa dynamiittia tappoi 4 Hangon Bromarvissa 1969.

13/10-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tuumasin eilen että jospa ajelen Tammisaaresta  tie 53 kohden Hankoa ja niinpä sitten teinkin niin.
Olin nimittäin kuullut että paikassa  Bromarv kummittelee, lähellä  Lövangia, Helsinkiin päin.
Vuonna 1969 kesäkuussa tapahtui  valtava räjähdys Finska Forcit-Dynamit Ab yhdessä tuotantolaitoksessa ja  ääni kuului jopa   Tammisaareen asti.
Yhdessä patrunoimishuoneessa oli 400 kiloa 60 % :enttista dynamiittia  ,joka tuntemattomasta syystä räjähti ja tappoi heti 4 työntekijää sekä 11 loukkaantui pahoin. Kolme naista kuoli ja yksi mies.
Yhden kuolleen naisen  6 vuotias tytär oli menehtynyt  auto-onnettomuudessa 2 kuukautta ennemmin  , sekä  naisen äiti kuukausi aikaisemmin.
Kerrotaan ettei kukaan  voinut olla kuolleen naisen asunnossa tuntia pitempään, sillä niin voimakas kalman haju siellä tuoksui.Vaikka talossa tehtiin laaja remontti , jonka yhteydessä uusittiin kaikki lattiasta kattoon , niin kalman hajua ei saatu pois. Tämän vuoksi koko talo purettiin vuoden päästä   ja kivijaloista kasattiin sillan arkut.
Noin viisi vuotta  talon purkamisen jälkeen kyläläiset huomasivat  tyhjällä tontilla sinisiä valonleimahduksia, joita myös aarnivalkeiksi kutsuttiin  ja sitten ne loppuivat.
Menehtyneen naisen  sukulainen on tänäkin päivänä  eduskunnassa.....mutta....en nyt millään "muista" hänen nimeään.......sukulaisten toivomuksesta.
Kirjoitti:

13/10-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.