tiistai 27. toukokuuta 2014

Varikset/harakat ovat aika ryökäleitä..

27/5-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Talomme lähelle pihakoivuun on  neljän  vuoden aikana tehnyt räveliperhe pesän.Siis räkättirastaat.Sitä en mene sanomaan että ovatko  linnut  samoja joka kesä ,mutta välillä tuntuu siltä.Heti keväällä aikaisin lintupariskunta valtaa pihakoivumme ja sen saman viimekesäisen pesän ,sekä tuntuvat pitävän  paikkaa omanaan .Ovatko lintupariskunta vanhoja tuttuja ? Jos ovat niin melkoisia jukuripäitä kuitenkin... sillä:
Metsikössä pesii myöskin variksia. Joka ikinen kesä nämä peijjoonit ikäänkuin odottavat vesi  kielellään että esim räkättirastaille alkaa tulla munia  ja annas olla.....
Aamulla aikaisin havahduin (taas) räkättirastaiden meteliin ja ulos kurkkasin. Kaksi varista   teki oivaa yhteistyötä näin:
Yksi varis  hätyyttää hautovan  räkättirastaan pois pesästään ja kun räveli ryntää variksen perään niin toinen varis lehahtaa pesään ja ahmii munat nokkaansa.  Nam nam.
Sanoisin että onpa melkoisen älykästä/röyhkeää  toimintaa variksilta.
Kaikkein  röyhkein on Käki. Sehän putkauttaa yhden ainokaisen munansa jonkun muun linnun valmiiseen pesään ja senjälkeen lähtee takaisin muille lämpimille maille.
Harakoista vielä . Noin 20 vuotta sitten tein ulkorakennuksen räystään alle 12 pääskysenlautaa johon linnut myöskin tekivät pesänsä.Siinä penkillä istuskelin kesän aikana ja huomasin miten pääskysille alkoi tulla myöskin poikasia.Pääskyt ruokkivat kersojaan ahkerasti  yhteen aamuun saakka.....
Häh?   ihmettelin yhtenä aamuna kun pesistä ei kuulunutkaan lintujen sirkutusta ja asiaa tarkemmin tutkimaan.
Jokaikinen pesä oli hävitetty.Ladon seinustan vierellä lojui muutama rikkoontunut muna , pari/kolme kuollutta poikasta sekä  savisia pesien palasia.
Ja lähistöllä räkätti mustavalkoisia harakoita. Vattat  pullollaan pääskysen poikasia/munia. Saatte arvata miten minua itutti...ja  kunnolla sitten......ja heti illalla toimenpiteeseen ryhdyin.Asekaapistani  otin   äänenvaimentimella varustetun kakskakkosen...juu.....sekä   parin viikon aikana hiukkasen tähtäilin sillai.............Jup...naps   naps..
Nyt harakat kiertävät markkini kaukaa. Niiden lintugeeneihin on  sisälletty varootus.....ei saa mennä popsimaan  pääskysten pentuja Ekun markille. Ainiin.....etten  ala myöskin variksia........harventamaan..............tjaa..onkos ne rauhoitettuja ?  taitaa olla. Harakat samoin.
Jospa hommaan  opetetun haukan  tänne ?
Huomenna soitan eläinkauppaan.... taikka sitten en soita.

27/4-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.