torstai 6. maaliskuuta 2014

Malmi /Tapanila kuulumisia ....kumma juttu.

6/3-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.

Kuollut humalainen kolisteli.


Pölähdin eilen illalla Malmille ,joka on suunnilleen 24 kilometrin päässä isosta kylästä.Siis Hesasta.
Minulle oli senverran asiaa ,tärkeätäkin sekä vähemmän tärkeääkin ja kun autolla pääsee niin mikä ettei............prym   prym prymf...
Asuin aikoinaan Tapanilassa , Yläkaskentiellä numero 27 olevassa talossa ja vuosi oli 1968. Vaikka olenkin samasta aiheesta jo naputellutkin ,niin on se senverran kumma tarina että toistan sen tässä ja nyt.
Siis:
Vuokratalomme alakerrassa   asui  vanhapoika joka oli töissä kirjapainossa Hesassa. Joka hiivatin viikonloppu tämä herra juopotteli ja runsaastikin vielä.Noin kello kahden paikkeilla kuului miten tämä etsiskeli talon ulko-ovea ja vaikeata se oli.Nimittäin talossa oli kaksi sisäänkäyntiä.Toinen edessä taloa ja toinen sivussa.
Hän tuli taxilla ja  välillä   ryömi nelinkontin taloa kohden ja aina yritti väärästä ovesta sisään.Juuri siitä joka oli naulattu kiinni.Kolin kolin  vaan kuului ja ryms ryms...kolin kolin sekä sekaan mahtui humalaisen örveltämistä.
Noh.
Yksi lauantai joka oli meitin saunavuoro ,tämä herra oli tapansa mukaan sellaisessa sievässä kännissä ja seisoskeli talon kellarikerroksessa köysivyyhti kädessään. Hän koetti heittää köyden toistä päätä katossa olevaan  vesiputken ympärille kuulemma hirttääkseen itsensä.
Mutta..juuri silloin paikalle käveli talon omistaja .nainen,jostakin   Kuopiosta kuulemma ja hän huomasi vuokralaisensa köyden heiton. "Mitä helevettiä sä oikein touhuat " kysyi nainen ja  humalainen vuokralainen vastaamaan että "hirtän itseni tuohon putkeen "... Ja  et varmana niin tee juoppo ,huusi nainen ja kehoitti kovaan ääneen miestä menemään talon taakse .koska siellä on puita..."hirtä sinne itsesi "..älä tänne minun talooni.
Joo....Niin mies käveli kellarikerroksesta pihalle ja minä  saunaan löylyä nakkaamaan .Ja meni tunti ,meni toinenkin ja saunasta pois . Olin päässyt talon pervekkeelle kun huomasin talon edessä poliisin mustanmaijan sekä toisen yhtä mustan  farmariauton. Aivan uteliaisuuttani jäin katselemaan.
Nurkan takaa tuli neljän poliisin saattue ,kävellen ja kantoivat keskellä  paarien tapaista ja siinä     makasi joku.Naama sinipunaisena .Kieli suusta roikkuen ja kaulassaan köysi.
Kuolleena  kuin se kuuluisa kivi.
Alakerran vuokralainen  teki niinkuin vuokraemäntä käski.Meni ja hirttäytyi talon taakse pieneen mäntyyn.
Nyt tulee se  "paras" kohta kertomuksessani.
Samana yönä kello suunnilleen 2-3 paikkeilla heräsimme jälleen  kovaan kolisteluun sekä oven jyskyttämiseen.Selvästi kuului ulkoa ikkunamme alapuolelta, sadattelua sekä jotakin humalaisen  mongertamista ,niinkuin heillä tapanna taitaa olla tänäkin päivänä.
Ja minä ikkuna avasin ja ulos kurkistin.Kolina  lakkasi heti ikkunan avatessani ja jatkui kun laitoin lasin kiinni......juu.....Siellä se  alakerran kuollut vuokralainen koetti humalapäissään löytää sisälle,  mutta eipä onnistunut. En tainnut vielä tietää olevansa kuollut ? "Krapula" oli tosikova ? Voi voi.
Siis.Mitä opimme tästä kertomuksestani ?
Että kuollutkin voi humalapäissään kolistella.
Jup.

6/3-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.