sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kaatumisiin kuolee noin 1100 joka vuosi.

9/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Eräs tuttavani noin 65 vuotias mies ,oli kaatua kupsahtanut muutama päivä sitten ja murtanut kyynärluunsa sekä ranteensa.Hän soimasi  kompelyyttään.Oli kuulemma jo liian vanha ja kyseistä tapaturmaa saattoi odottaakin.
Jäit sentään henkiin.sanoin , sillä kaatumisiin kuolee Suomessa joka ikinen vuosi...................
:Noin 1200  .....!!!!!...
Kaatumiskuolemat ovat lisääntyneet   kahdessakymmenessä vuodessa 40 % joka on tavaton nousu !
Tästä määrästä kuolee alle kolmekymppisiä vain noin 10 ja siihen lasketaan myös putoamisissa kuolleet  alle kolmekymppisillä.
3/4 kuolemista sattui yli 70 kymppisille.
Ja niitä sattui 50 % kodeissa taikka aivan sen lähiympäristöissä.
40-69 vuotiasta kolmannes oli kännissä.
Sekä kaatumiset ovat yleisin kuolinsyy iäkkäillä.
Koska...............
:
Yleisin  iäkkäiden  kuolinsyy on kaatumisista saatu pää/aivovamma ,  niin eikö olisi hyvä konsti käyttää talven liukkailla vaikka kypärää ? Suurin osa pyöräilijöistä tekee jo (onneksi) niin. On paljon pienempi haitta joutua naurunalaiseksi..kun käyttää liukkailla talvikelillä  kävellessä  kypärää  (  iäkkäät ) , taikka jos makaa rumishuoneella kallo haljenneena.
Vai mitä ?
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Tjaa....aina keväällä ,jos on luistava hankikeli ja kun menen harrastamaan ns luisteluhiihtoa ,niin minulla on kypärä päässäni.Olen niin useasti  hiihtäessäni  kaatunut takaraivolleni ..............kups......että muutaman tällin jälkeen on kypärä   ilmaantunut nuppiini.
Pihkura.....koska ei ole lunta näkynyt ,niin eipä ole  minuakaan hiihtämässä  havaittu.Nooh...kyllä vielä tänävuonna saattaa tulla metrin/toista lunta  ja pakkasta vaikka 43 astetta.
Siis  loppuvuodesta....vaikka  edessä olevassa Marras/Joulukuussa.
Juu.

9/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.