perjantai 7. helmikuuta 2014

Alavuden Sydänmaa .Pentti Koivusaari ja palava mökki.

7/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Opin vuonna 1984 tuntemaan Alavuden Sydänmaalla  asustavan  Pentti Koivusaaren ,joka silloin kertoili minulle seuraavan tarinan:
Sydänmaalla oli  1971 huutokauppa jossa myytiin erään entisen merimiehen pieni tupa sekä siihen kuuluva metsä/maaosuus. Paikalla oli  muitakin ostajaehdokkaita ,mutta Koivusaaren huuto  voitti ja niin hän sai itselleen huudettavan paikan.
Jo samana viikkolla Pentti paikkaa tarkistamaan ja hyvälle se näytti.
Itse  peltomaata oli 2 hehtaaria sekä metsää samanverran. Tupa ei ollut mitenkään häävi.Se oli sellainen töno ,jossa oli vain kaksi huonetta  ,eikä muuta.Vessa talon nurkalla.Vesi tuli sangolla kannettuna.
Vaikka tupa oli pieni ,niin kuitenkin se oli täpötäynnä kymmeniä  pahvilaatikoita. Niitä oli päällekkäin lattiasta kattoon ja osa pitkin mökin lattiaakin. Ja Pentti niitä tarkemmin tutkimaan.
Postikortteja  sekä kirjeita ympäri maailman.Niitä oli niputtain   ja esimmäkseen   1888 luvulta sekä 1900 luvun alkuun asti  ja  kirjeissä että korteisssa postimerkit mukana.Kymmeniä nippuja...!
Juu.
Noh...eipä Pentti niistä  senkummempaa perustanut ja kun  vielä kyliltä kuuli  ,että merimiehellä oli ollut viimeisinä vuosinaan paha  keuhkosairaus,ettei jopa tybi ,niin hän teki seuraavan toimenpiteen :
Yks aamu ,syksyllä,hän tuli mökin luokse kannu täynnä bensaa.....
Sitä levitti mökin lattialle ja nakkasi palavan tulitikun perään !!!
Huuumsshh...ja siinä meni mökki ja siinä meni tybi , tuumasi Pentti..
Mutta antaahan olla.....
Kun minä kuulin Pentin kertomuksen ,niin hänelle sanoin ....;
" Aijaahas...arvaas mitä ?? ja kun Pentti ei arvannut niin jatkoin...."  taisit polttaa kuule muutaman sadantuhannen markan edestä arvokkaita postimerkkejä.Kirjeistä puhumattakaan.Kuka sen tietää vaikka niiden postimerkkien mukana oli todella harvinaisuuksia ,koska juuri 1860-1900 luvulla oli  juuri niitä harvinaisempia merkkejä.....aatteles nyt...ympäri maailman.Merimiehen keräämiä."
Ja Pentti aatteli ja taas aatteli ja hetken kuluttua ilmoille kajahteli....##%%¤¤#!!per.??&%!"!?=¤#"saat.#¤#"!!```?=!!!!!T%¤#%VIT::::#"#";;;/jumankaut.&%!?=%kelelkele¤¤#¤!!!!!!!!!!!!!!..ja aika  lujaa....
Kele..
Tana.


7/2-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.