sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Matkalla Vaasan suuntaan....läpi yhden nuukan kylän.

12/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Minulla oli eilen asiaa Vaasaan ja eikun autoon ja menoksi.Noin 61 kilometriä ajettuani eteeni tuli melkein säkkipimiää.   Ei  näkynyt valoja sitten missään,  ei  kajastusta talojen ikkunoista, ei mitään.Ohitin muutaman hevosvetoosen ajopelin ja olin varma että  Amissit ovat muuttaneet Amerikoosta tänne  Suomeen.Kopoti..kopoti....kopoti...vaan kuului..
Noin puolivälissä  kylää kaarsin yhden tutun pihaan , talon eteen ,joka myös oli säkkipimeänä.Ei valonkajastusta  , lukuunottamatta valjua kynttilänliekkiä ,joka väpätti miehen kädessä. Mies oli menossa hautausmaalle ja minä  sinne mukaan.
Onneksi minulla sattui olemaan kirkas taskulamppu haalarini sivutaskussa. Sen valossa näin hautausmaalla ,joka puolella  ,maasta   törröttäviä  kipsipäitä   ja kysyttyäni  että miksi....huomasinkin  syyn päihin.
Kylälääset ovat   niin nuukia ,että hautaavat kuolleensa pystyasentoon.Pää näkyville.Säästyy hautakivessä kun jokainen tunnistaa vainajan.
Läheisten talojen sivuilla oli pyykkinaruja ja niissä  vaatteita kuivumassa.Mutta  hei...ei olleet vaatteita,vaan käytettyä  vessapaperia jotka  oli pesty ja odottivat uutta käyttöä .
Kylässä oli vain yksi kauppa ja sekin  auki vain yhden tunnin päivässä. Kaupan edessä oli polkupyöriä varten telineet jotka näyttivät kummallisilta.Valaisin yhtä sellaista  ja teline olikin ruumis ,joka oli haudattu polvet maan yläpuolelle ,veen muotoon ja  jalkojen väliin oli mukava laittaa pyörä odottamaan.
Aivan yhtäkkiä taivaalta putosi lintu,laiha sellainen jolla oli reppu selässään. Se  rääkäisi muutaman kerran ja kuoli,näköjään nälkään.Ihan uteliaisuuttani avasin repun ja siellä oli evästä lintuparalle.Kourallinen jyviä sekä kaksi talipalloa ja samassa ymmärsin. Koska kylästä ei saa ruokaa ,niin linnuillakin pitää olla evhät mukana kylän ylitse lentäessään.
Sivukadulta eteemme juoksi mies  ,jolla oli joku pieni kirjanen kädessään.Hän juoksi hikipäässään ja kohdallamme pudotti kirjan.  Tunnistin sen pankkikirjaksi .Ojensimme kirjan juoksijalle joka sanoi että  kirjassa on pelkkiä panoja ja saa siitä seksuaalista vipinää.
Toiselta sivukadulta  juoksi myöskin eteemme hikinen mies ja hän sanoi  tekevänsä saunalenkkejä.Oli jo  kiertänyt saunan viistoista kertaa. Ilman makkaraa. Tuolta naapuritaloosta kuuluu tavatonta pläiskintää ja tuttuni kertoi siellä lihotetaan sikoja.Niitä hakataan laudalla että ne paisuu.
Ja..kas kummaa...eteemme pomppii pariskunta..toisella jallalla edeten.Niin kuluu vain toinen kenkä.Toinen on kotona odottamassa.
Koska taskulampustani oli virta katoamassa ,niin moikattiin, kävelin autolleni ja kohden Vaasaa.Oli hienoa nähdä kirkkaita valoja katujen yllä.Taloja joissa ikkunat loisti valokylläisinä  ja huomata lintujen lentelevän ilman eväsreppua.
Takaisin Kauhajoella ajelin Isoonkyröön kautta.Erkkilän Pekalla join kaffit.Pullan sekä kerman kanssa.
Tosi on.

12/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.