tiistai 7. tammikuuta 2014

Kummallinen elukka Härmässä 1982.

71-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Vaikka olen tästä samasta aiheesta  jo kirjoittanutkin ,niin  se on mielestäni niin outo asia,että kertaanpa sen blogissani.
Asuin   syntymäkunnassani vuosina 1982-1985.Syksyllä  isä sanoi että pukkaappa poika  ferkku käyntiin ja laitappa sen perään fältit.Kuuppaappa pelto nurin ennen talavea  ja niinhän minäpoika teinkin.
Perjantaina työn aloitin ja  kun ilta alkoi pimenemään,niin tuumasin että jatkan sitten seuraavana aamuna ja niinhän sitten senkin tein.
Lauantaina noin kymmenen paikkeilla halkaisin fälteillä peltoa ja olin saanut työstäni valmiiksi suunnilleen puolet.Joen penkalla sivujarrulla käännyin kun huomasin pellolla kummallisia syviä jälkiä ja  siispä traktorin stoppasin ja  uteliaana niitä tutkimaan.
Ensinnä jäljet eivät olleet ihmisten aikaansaamia. Ne olivat noin kähden kämmenen suuruisia ja olivat painuneet peltoon noin 30 senttiä syvälle.Kun tutkin tarkemmin ,niin huomasin syvimmällä kohdalla niissä  aivan selviä kynsien jättämiä koloa.Kuin jonkun kummallisen raskaan eläimen jäljet.
Vielä oudommaksi asian tekee se ,että jälkien alkamiskohdassa ne olivat ikäänkuin kävellen tehtyjä ,mutta kun ne  etenivät joesta poispäin ,suoraan  syntymäkototaloani ,niiden jättämät jäljet suurenivat selvästi.
Jokin raskas eläin oli juosten lähestynyt taloa. Kääk !
Ja minä niitä seuraamaan.Noin 20 metriä ennen  taloa ja sen vieressä olevaa hiekkaista tietä...ne hävisivät kuin taikaiskusta.Täh..? minä tuumaamaan ja nousin autooni ja sillä  Härmän kirkolle.Siellä olevaan kauppaan sekä ostaa pläjäytin  kipsijauhetta noin 5 kiloa.Ja sitten takaasin .
Tein kipsijauheesta sopivan "pruukivellin" ja sen kanssa takaisin pellolle ja kaatelin kolmeen jalanjälkeen koko satsin.Tökkäsin puukepit niiden viereen ,etten vahingossa niitä hävitä ja jatkoin fälttäämistäni.Joo.
Mutsi oli huomannut touhuni ja tarkkana äiteenä kysymään...."mitäs niinku kyykit pellolla ?..olikos siällä kiviä ?..mikäs se sankoo oli ?..meinaan  ?."
Ja minä vastaamaan ettei siellä oikein mitään ollu. Uteliaisuuttani otin kipsivalokset jostakin jäljistä ja ne pitää kuivaa huomiseen saakka.Joten tuun sitten taas huomenna.Ja niin teinkin.Nostelin kipsiset jäljet muovisäkkiin ja ne retuutin navetan ikkunalle vielä lisää  kuivaamaan .Selvästi nyt havaatti ,että ne jäljet olivat jonkinlaisen elukan jättämät.Tarkkaa kynsien määrää en enää muista ,mutta ainakin 4-6 niitä oli ja ne olivat todella pitkät.
Juu.
Nooh....äiteellenikin ne möntit  näytin,mutta isä sanoi että ei mua kiinnosta koko touhu.Ja jatkoi Ilakka lehden plaraamista.
Mulla oli asiaa Voltin keskustaan ja siis sinne ja kun tulin parin tunnin kuluttua takaasin,niin menin uudelleen kipsijälkiä tiiraamaan.Mutta mitä helskutarallaa  ???...ne oli poissa ja en niitä mistään löytänyt. Noli hävinneet kuin tuhka tuuleen ja siispä astelin tuphan ja äitiltä kysymään...
"Hei...missäs ne kipsiset elukan jälkiklipmpit on ?"....ja äitee sillai (mukamas) huolimattomasti vastasi...
"Mitäs niistä "...nakkasin ne saunan pesään ja panin valakian päälle ".
Häh ?? minä huokaasin....saunan peshän nakkasit...jaa....siis minkä ihimeen takia ...?"  ja äitee taas toistamaan...."mitäs niistä....jäläjistä....turhaa niiren perhän tohuuttaa..turhaa...."  ja lähti kukkiaan kastelemaan...
Jassoo....tjaa...mua olisi torenteolla ne jäljet kiinnostaneet.Ensinnä niiden syvyyden takia.Vaikka minä koetin jälkien vieressä seisoa ja  painaa kintullani omat jälkeni peltoon,en onnistunut lähellekään.Omat jälkeni olivat vain  kolmisen senttiä....ja koska painoin noin  72 kiloa ja outo otus olisi painanut noin  500-600 kiloa !
Ahaa..ny joku huutaa...!!..soli hirvi ,mutta sen sanon ettei varmasti ollu !
Mun miälestäni hirvillä ei ole kaarevia kynsiä.Eikä se  ollu karhukaan,koska niiden jälkien pituus oli parhaimmillaan usean meeterin  ja  ne jäljet olivat peräkanaa kuin ihmisellä ja ei se ollu susikaan.Susi ei paina 500 kiloa...täh?
Ahaa..taas....Äitee kyllä tiesi mikä se otus oli ollu ,mutta eipäs kertonut.
Sillä meidän alueella on tapahtunut kaikkea kummallista.On nähty (kuten olen  itsekin nähnyt ) suurikokoosen ihmisenkaltaisen hiipparin ja sen pituus on ollut yli kaksi meeteriä....sisällä huoneessa.Keskellä yötä.Kääk !
Mikä taikka kuka jätti ne jäljet ?
Oliko se "kasvanut "  lumimiehen tapaanen otus ,jonka itte näin  8-10 vuotiaana jokirannassamme.Toisella puolen jokea.Joka oli karvaanen ,meinaan se otus,ei joki ja joka aisti mut ja hyppäsi pusikkoon että kahahti. Tästäkin olen kirjoittanut blogissani noin pari vuotta sitten ja jos jotakin kiinnostaa ,niin lukemhan siitä.
Noniin.
Ny meen kaffille.Anoppinikin heräs sillai sopivasti.Tarjoan hänellekin.Pullaa löytyy.
Tere.

7/1-2014.
Ekku  Mattila.
Aikamatkaaja.