lauantai 4. tammikuuta 2014

Härmän kierros.

4/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Tuumasinpa aamulla ,härmässä kun olen käymässä ,että sotken pyörälläni Härmän sillat.Siis kohden Härmän nykyistä keskustaa,kirkon ohitte,hyvää pyörätietä suuntana Ylihärmä ja siitä vasemmalle yli Liinamaan sillan.
Isäni oli aikoinaan laittamassa sillan arkut ja siihen kuuluvat kivipilarit.Nuorena poikana kuulemma.
Joen toista puolen kohden Volttia.Viitala,jossa oli se kummitus ja josta olen kirjoittanut toista vuotta sitten blogissani,se joka asui hyljätyn talon vintillä.Sama kummajaanen.
Jonka askeleet itte kuulin silloon keväällä.
Joo.
Sitten Sorvisto,Porre,Piri sekä Kumpula,Luoma ja Palonkylä.Juuri viimeksimainitun kohdalla jäi kuorma-auton töytäisemäksi Kivimäen  Saulin vanhin veli vuonna 1956.Muistan kun koulun aamuhartaudessa asiasta puhuttiin ja veisattiin virsi menehtyneen takia.
Ahaa,,tuossa tulee Voltti joka oli kova sana silloon ennenWanhaan...Oli   tanssipaikat Väinölä ja Kisamaja.Urheilukenttä kans.Alahärmän Kisa seuran nimi.Niin ja silloin Saagan baari,sekä yksi kuppila jonka nimeä en nyt jaksa muistaa.Soli melkein rautatien vieressä...Eetlan paariko ??
Ihan tahallani pyöräilen joen ylitte  betonista Mattilan siltaa.Kuulemma sillalla ei ole  mitään tekemistä meirän suvun kanssa.Vaikka nimi onkin sama.
Tuossa oli ennen Heikkilän kauppa ja sitä ennen   Korven kauppa ja se paloi salamaniskusta joskus 1955 ?.
Mutta mitä...en meinannu muistaa  Nikolai  Korven kauppaa,joka kökötti 400 meeteriä kohden Isontalon Antin tupaa.Kauppa on purettu joskus vuonna  1988 ja siitä ei ole jäljellä enää  kun muistot vaan...esim..
Korven puutarhassa oli todella hyviä omenoita.Me kersat käytiin aina syksyllä var...eiku ottamassa pussiin omenoita,mutta antakaapas olla......! Erään kerran me katkaistiin koko omenapuu  ja se retuutettiin olkapäällä Voltin koulun nurkalle ja siellä me mussutettiin tyytyvääsinä omenoita suuhumme. Ja sitten kotia.
Meni päri päivää,niin  Voltin koululle ilmaantui Poliisit Puhto,sekä ..mikäs sen nimi olikaan....Kallio ja meille kersoille pirettiin kova saarna omenavarkaudesta.
Kukaan ei tunnustanu.Korven Nikolai oli sanonut ,että tulkaa kaikes rauhas ottamaan omenoita kun ne on valmiina.Ei maksa mitään ,eikä  tartte puita mennä kaatamaan.
Mutta nooh.Emme enää sinne omenavarkaisiin menneet.Ei se enää tuntunut lainkaan  kivalle,kun sai luvan kanssa niitä ottaa.
Juu.
Tälläinen tälle päivää.
Tairanpas kohta hypätä autooni ja ottaa suunnan kohden Kauhajokea. Menen Lehemäjoki/Ylistaro/Könnintie/Ilmajoki/Kurikan kautta.Vaikka tie on mutkainen ,niin tykkään ajella sellaista kylätietä pitkin.
Turhaa on hättäällä liikaa.Mihkäs meillä on kiirus ?
Vai?

4/1-  2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.