torstai 23. tammikuuta 2014

Arvokas maalaus ullakolla..

23/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.



Kuten olen aikaisemmin jo maininnut ,niin vuonna 1982 asuin 3 kuukautta Saarijärven Mahlun kylässä.Talo oli 24 km päässä Saarijärven keskustasta,keskellä korpea.Lähin kauppa 9 kilometrin päässä.
Noin kahden viikon kuluttua huomasin talon  yläkerrassa suuret kasat eri aikakauslehtiä ja niitä kanniskelin alas sekä sitten lueskelin.
Eräänä  päivänä löysin lehtien alta suurikokoisen taulun ,vanhan näköisen ja arvelin sen olevan jostakin viimevuosisadan paikkeilta , siis 1800 luku ,kooltaan noin metri kertaa metri. Kehykset olivat hienot sekä erittäin näyttävät.
Ripustin sen olohuoneen seinälle .
Noin kuukauden kuluttua huomasin että   itse taulu  oli  jo alunperin vajonnyt kehyksen sisään noin  2 senttiä ja sitä sitten nostamaan ylöspäin.Suuri oli yllätykseni kun  singneeraus  tuli näkyviin.....!!!...sanonko...??...............kuka ???
1889..Akseli  .........tiedättehän ?.....alastonta   Ainoaa siinä ryöstetään....
Ja minäpoika taulua tarkemmin tutkimaan .Se oli maalattu kankaalle ja oli mielestäni aito.Ohoh !
Asuimme talossa vielä noin 2 kuukautta ja sitten muutimme Alahärmään. Juu.
Tässä (kö?) kaikki ?
Ainiin....se taulu....Muuttoaamuna vein sen takaisin vuokratalon vintille ja peitin sen samalla tavalla kun se oli löydettyäni sen. Aikakauslehtien sekaan.
Vuokraemäntämme oli   Hilden....ja on samaa sukua kuin se kuuluisa Saara Hilden. Otin myöhemmin selvää että juuri Hildenin suvulla  on yhä eri paikoissa näyttelytiloja ,sekä rakennuksia taiteilijoiden käyttöön.Ettei vain ole osuutta myös Helsingin  taidemuseoihin.  (kin).
Siis....oliko se taulu aito?
Arvo  muutama satatuhatta Euroa !!
Missä se on nyt ?
Viimekesänä kävin  Saarijärvellä ja menin tutun talon ohitse.Se oli täysin remontoitu  ja sen ympärillä useita uusia rakennuksia. Nyt sinä asuu nelihenkinen perhe.Kuulemma vuoden 1982  jälkeen   "taulutalossa" asui kaksi vuotta yksinäinen mieshenkilö.
.....ja muutti muualle.
Pornaisiin.
Taulun  kanssako?
Täh?

23/1-2014.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.