torstai 19. joulukuuta 2013

Piparivarkaiden pakomatka lumihankeen 1955.

19/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Join aamusella   kaffia muutaman piparin   kanssa  ja samalla muistin  tapahtuman vuodelta 1955.
Noin parisen viikkoa ennen Joulua oli    meidän äitee leiponut suuren laatikollisen ruskeita pipareita ja sitten vienyt laatikon "hyvään" piilopaikkaan talon vinttikerrokseen.Piparit lymysivät kaapin yläosssa  ja äiteemme luuli että ne ovat mukamas turvassa. Heh..heh..
Eivät olleet.
Niin-in.  Minä    uskoin että olen ainoa meirän kersoista ,joka laatikolla varkaissa käy.Pikkuhiljaa  piparilaatikon pohja alkoi näkymään  ja tuli eteen  päivä ,että piparit olivat hävinneet.Jokainen. Nami.Nami.
Noh...parisen päivää ennen Joulua meille tuli kylään Kosken Signe miehensä kanssa ja äitee heille kaffia keittämään  ja vintistä   pipareita noutamaan.Me oltiin jokainen kersa ,viisi kappaletta,omissa oloissamme,kun äitee tuli vintin portaita alas.Kädessään tyhyjä piparilaatikko  ja huudahti ...:
"Voihan jumankautta...kuka on syönyt kaikki piparit.?"
Ja..heh..heh.....jokainen meistä viidestä kersasta salamana pinkaisi ovesta pihalle ja jumalatoonta haipakkaa ulos.Lumi kintuista vaan vilaji. Koska siihen "vanhaan" aikaan annettiin helposti tukkapöllöä ,niin sen välttämiseksi me karkasimme pakoon....ja lujaa.
Samalla jokainen pakoon säntäämällä ... tunnusti ...että oli  osasyyllinen piparivarkauteen.
Mutsia  tapahtuma nauratti niin paljon ,ettemme sillä kertaa saaneet tukkapöllöä.
Näin .

19/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.