perjantai 27. joulukuuta 2013

EVR.....luonnon tuhoajajärjestö !

28/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja


Sotkin toissapäivänä  kippurasarvisella pyörälläni Jurvan suuntaan.Se tie on mukavampi ajaa,sillä esim rekka-autoja ei  paljon näy.Muutenkin maasto on vaihtelevanpaa,jos  vertaa  tuonne Kaskisten suuntaan. Teuvalla  saakka on melkein suoraa tieosuutta koko matka.
Juu.
Niin.....kävin toissapäivänä  kohdalla Parkkamäki, Rauhannevalla sekä  yhdellä mettästysmajalla.Matkalla tapasin muutaman tutun ja siinä juttelumme ohessa ilmeni seuraava asia.:
Vuosikymmen sitten oli luontoplikat/poijat päästäneet Kyrönjokilatvalla vapaaksi minkkitarhasta noin 400 elukkaa.Niistä saatiin takaisin suunnilleen 350 mutta viitisenkymentä jäi vapaaksi  luontoon.....ja EVR  iloitsi...kiva..kiva....tehtiinpäs hyvä työ !
Ja hevon..sanonko  minä ....?...Niistä vapaaksi  päässeistä minkeistä on siinnyt todellisisa tappajaelukoita.!
Varsinkin Jurvan ympäristössä ja erityisesti Norinkylässä riehuu minkkiglaani ja ne tappaa jokaisen pieneläimen,jonka kiinni saavat. Se on hyvä  asia ettei paikalla  näy liiemmälti rottia.Minkit ne suuhunsa popsii,mutta voi lintuja.Kainastonjoen rannat ovat täynnä  minkkien  tekemiä  asuinkoloja ja niistä käsin elukat vierailevat myöskin lähialueen taloissa.Kissit saattavat  kadota minkkien parempiin suihin,sekä kesyyntyneet ankat.
Erään talon kolmesta kesystä ankasta minkit ovat tappaneet jo kaksi.Siis tappavat,eivät syö lintuja.Minkki  imee  linnun kaulan verisuonesta veren pois ja jättää muun osan syömättä.Voi vain kuvitella sitä hävitystä joihin vapaaksi päästetyt minkit syyllistyvät. Lintujen pesät ne tuhoaa.Munat katoavat ennen kuoriutumista ja siinä sivussa minkit nappaavat myöskin hätääntyneet lintuemot suuhunnsa.
EVR  on   tuhoojajärjestö. Eläintenvapausrintama........höh.....mukamas.
Menkääpäs  kettutyttelit/poikaset  töihin. Ja lopettakaa  marrihuuaan pöllytteleminen.
Okei?

28/12-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.