maanantai 29. heinäkuuta 2013

Heinäntekoa ennenwanhaan....

30/7-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Olen syntynyt vuonna 1946 Huhtikuun 19 päivä ja minulla taitaapi olla hiukkasen sota-ajan  melskettä suonissa. Eiköhän tämän ikäinen ole ehtinyt kokea kaikenlaista ja saanut  mielen muiston albumiin  kaikenlaista kerättyä. Niinku  kuupanoosta.
Soli  heinäntekoa..silloin ennen.. wanhaan aikaan. Juu. Heti kun koulut   loppui ja alkoi niinsanottu  koululaisten  "kesäloma"..............ja minä perheen vanhimpana pojankollina....töihin...jesus !
Kaikkein ikävintä oli  perunamaan  perkaus.Siis villiheiniä hävittää ja ne oli noukittava paljain   käsin.Kyyki siinä sitten perse vintturassa penkkien välissä ja nypi saviheinää ja joskus tuli nokkosiinkin tartuttua.Kun se alkoi käsissä   kirvellä,niin ainut konsti oli sylkäistä polttavaan kohtaan ja heti auttoi.
Äitee sanoi aamulla,että kun tuonne saakka ootta perkannu penkkejä,niin sitten vasta uimaan .Voi jumankautta kun  se pelto tuntui pitkältä....ja kun ilta koitti niin heti autiosaaren kohtaan uimaan,taikka Voltin uimarantaan.Voltti on se  sama kohta josta olen jo kirjoittanut,se jossa sukelsin veden alla olevaan vanhaan katiskaan.Piti mukamas näyttää flikoille miten minä poika osaan....auuuts...
Joo.
Ainiin.Siitä heinäntekemisestä.Ei meillä ollut heinäpeltoa kuin sellaiset kaks hehtaaria,mutta se tuntui jumalattoman suurelle.Heti kun alkoi ne heinäpoudat,niin Mattilan Matti tuli fergussonin kanssa ja kaatoi heinän nurin.Ja kun ne kuivuivat niin me kersat heinien kimppuun ja vanhemmat kans.Useasti   nostettiin heinät seipien varaan ja niitä tuli sitten satamäärin.Voi peeveli kun illalla tuntui seliässä pakotusta ja iho oli punaanen liiasta auringosta sekä kutitti  heinäpölystä.Joskus jopa ampiaanen ketales pisti selkään.Paarmoista puhumattakaan.
Mutta annas olla....kun uimaan päästiin,niin ei paikkoja yhtään särkeny.Ei.
Ny tuloo kysymys....?  Kuka tietää mikä on kuupana ?? Se liittyy juuri heinäpeltoon ja heinäntekemiseen.Olen aivan varma ettei ainakaan  nuoret kuupanasta mitään tiedä,mutta mun ikääset varmasti muistaa....
Joskus,jos heinä ei ollut tapeeksi  kuivaa ja odotettavissa oli kovaa tuulta,niin silloin rakennettiin kuupanoita.Haravalla kasattiin sellaanen sopivantuntuinen heinäkasa ja sillai pitkulaaseksi vielä.Tämän jälkeen  haravan avulla otettiin siitä heinäkasasta sellainen alakauttaote ja toisella kädellä pidettiin yläkautta kiinni. Sitten se heinäkasa rullattiin ympyränmuotoiseksi  palloraiseksi,siis pystyyn ja jätettiin siihen kuivamaan.
Kuten iso ookirjain.Korkeutta noin  70 senttiä.Kun sopivasti tuuli niin kuupanoissa olevat heinät kuivi nopeammin  jos ne olivat seipäissä.
Entäs sammakonkutu ???
Keväisin kutua oli pienet  lammet täynnä.Taikka niiden reunoilla tietty. Tottakait me sitä  läpinäkyvää klimanestettä joukolla ihmettelemään.Kun tarkemmin sitä tutki niin se koostui tuhansista melkein läpinäkyvistä palloista,joissa oli liikettäkin. Ne oli   sammakonpoikia. Koska kukaan ei sitä sammakonkutua uskaltanut niellä,niin minäpoika sen tein. Ja kun Kujasen Heino sen havaatti,niin hänkin niäli samaa kutua. Muut melkein päästi yrjön ja jos oikein muistan,niin ainakin Soinin Eero oksensi. Vaikkei se itte kutua niälly.
Ainiin....en millään enää muista että liikkuiko mun vattansisällä mitään...taikka oonko sen asian tahallani niinku unohtanu.Ainoastaan sellaisen asian,ettei sitä kutua  pysty juomaan,kun jonkunlaasen  kipon avulla.   Se   ei pysy kädessä sitten millään,vaan litajaa sormien välistä maahan. Kutu.Juu.
Tässoli   heinäntekoa ennenwanhaan.
Nyt meen keittämään riisipuuron.Anoppi on näköjään jo havahtumassa uuteen päivään.Muut herää tunnin päästä.
Kissin päästin pihalle kuseskelemään   viiden nurkilla.
Tere taas.

30/7-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


ps.   Vallattomalle.....tulivuori on hiljalleen tasaantumassa. Kenties viikon kuluttua aurinko alkaa näkyy??