sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Pommmisuoja sekä Napoleonkonjakkia...

2/6-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.


Pyöräilin tuossa muutamapäivä sitten Nakkilan kirkon vaiheilta kohden Osoa ja pölyävää hiekkatietä.
Koska siellä suunnalla asusteli  tuttu  pariskunta perheineen,niin eiku taloon kaffia juomaan.Sitten viimenäkemän talon isäntä oli rakentanut jumankautta kovan maanalaisen selviämis/pommisuojan,niin sitä ihastelemaan sekä siihen koottuja tarvikkeita tutkimaan.
Ja niitähän riitti;
Kokonaista kolme tiisselikeneraattoria ja  niihin löpöä kolmattatuhatta litraa.Hyllyillä kimalteli erilaista purkkia sekä purnukkaa. Oli kuivamuonaa,Saksasta nääs ja kunnon näkkileipää  vuoden tarpeeksi.Suolaa pelkästään 500 kiloa (häh?) sekä sokeria samanverran.Kuivattua hernettä,maissia,neljää eri viljalaatua .Lapista kuulemma kuivaporonlihaa yli 200  kiloa.Jo se määrä on valtava.
Melkein kaikki  selviämissuojassa koostui kuivamuonasta ja useampaan ateriaan  riittää..lisää vaan vesi,kuten kuivamaito.Melkein samaa kuin avaruusmatkoilla.Kevyttä ja ravitsevaa.Vitamiinit mukana.
Laastaria laatikkokaupalla.Erilaista kurkkupastilleria, etupäässä desinfiointiin tarkoitettuja.Lääkelaatikoita ja monta laatikkoa.Kirvestä sahaan ja siltä väliltä.Oli vasaraa nauloineen,narua sekä  köyttä.Onkimavehkeitä erisorttia.Katiskoista verkkoihin.
Ja ulkona  haassa neljä Suomenhevosta,jokaiselle monet kärryt.Talvella reet.Mäenrinteessä  kökötti tuulimylly.Ilmaista sähköä tuottamaan.Hyllyllä useampi patteriratio.Kauempaan "soittoon"  ..rälläri... ja sen parempi muoto.
Vähän sivuummalla,kuin katseilta piilossa muutama kunnon "pystykorva".Se luotettava ja Ukko-Pekan kehuma.Ei turhia automaatteja.....kyllä ...hirvi.... vähemmälläkin kaatuu.Ruuaksi perheelle.
Ja  jesus......erilaista viinaa satoja pulloja.Jos kurkkua alkais köhiin.Napeoloniakin muutama laatikko.Ja selvää pirtua   "hevosten" kinttuja hoitamaan...
Oli muuten iso kasa erilaista vaatetta,kenkää sekä pipoa.Talvelle että  kesänkuumuuteen.Saappaita vinttura pino.Mitä häh..??  kortsujakin jonkinverran.Eikai sitä korvessa synnyttämääm.Ennen oli toista.Saunan lauteilla  kersat pullahti.
Niin siinä kaikkea jutusteltiin ja minä (kin)  kysymään...että koskas niinkun tarvetta kaikelle olisi. Koska vaan vastattiin.Koska vaan.Se juttu tulee täysin yllättäen sanoi hän ja  painotti varuillaan olkaatte. Tekin.
Ettei tuu  liian kiirus.
Ja illalla kuuden aikaan jatkoin matkaani kotiani kohden.Yöllä on niin mukava pyöräillä.Kauhajoki orottaa tuolla jossain.
kahdeksan kiloa on tippunut jonnekin.Kahdessa viikossa.
Melko hyvä  laihdutuskonsti. 900 kilometriä...auttaa myöskin.

sanoo;

2/6-2013.
Ekku Mattila.
Aikamatkaaja.